Kutyás cikkek

A Guinness Rekordok Világszövetsége közölte, hogy vizsgálják, valóban 31 évet és 165 napot élt-e Bobi, a portugál masztiff, aki a múlt héten pusztult el. Bobiról azt állították, egyetlen kutya sem élt olyan hosszú ideig, mint ő. Állatorvosok azonban kétségüket fejezték ki arról, hogy biológiailag egyáltalán lehetséges-e, hogy egy kutya ilyen hosszú életet éljen.

Gyanakvásra ad okot, hogy vannak olyan képek 1999-ből Bobiról, amelyeken más színű mancsok láthatók, mint a később készült fotókon. További kétségeket támaszt, hogy bár Bobi életkora szerepel a nemzeti kisállat-adatbázisban, ez általában a tulajdonosok önbevallásán alapul. Pontos életkor-meghatározást pedig képtelenség végezni.

Tovább »

Forrás: 444.hu

...

A leggyakoribb háziállat hazánkban a kutya, négy állattartó háztartás közül háromban van kutya, a másik kiemelkedő gyakoriságú állat a macska, amelyet minden második állattartó háztartásban tartanak – derül ki az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának reprezentatív felméréséből. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: több mint ezerfős minta alapján készült kutatás meglepő adatokat tartogatott, amelyből kiderült, Magyarország jócskán az európai átlag felett jár az állattartó háztartások arányát tekintve, ami önmagában nem lenne baj, ha az állatjólléti szempontok az esetek döntő többségében érvényesülnének.

Tovább »

Forrás: magyarnemzet.hu

...

Családok milliói hoznak olyan döntést, hogy kutyát tartanak már azelőtt, mielőtt gyermeket vállalnának. Sőt, sok pár éppen azért vesz magához egy kutyát, hogy még a családalapítás előtt némi rálátást nyerjenek milyen valakiről gondoskodni. Ha a gyerekek unszolására hoztátok meg a döntést, akkor nem mindegy, hogy milyen családi kutyát választotok.

Olyan közhellyel indítok, mint a kutya az ember legjobb barátja. Aki azonban kutyatartó és nem csak háziállatként tekint négylábújára, az bátran ki meri mondani, hogy a kutya egyenértékű családtag. Az a gyermekes család, ahol nincs hűséges négylábú, előbb vagy utóbb elérkezik az a pont: kutya kell, méghozzá családi kutya!

Tovább »

Forrás: colore.hu

...

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a jelenség mögött meghúzódó magyarázatokról írtak legújabb tanulmányukban. A kutatás azt mutatja, hogy ez az eltérés nem csak a látás, hanem a kognitív képességek terén is megfigyelhető.

A térbeli elfogultság, mely igazán furcsán hangzik magyarul (angolul spatial bias), az a jelenség, amikor az információt a térrel, helyzettel vagy távolsággal kapcsolatban értelmezzük, holott ugyanaz az információ könnyen vonatkozhatna egy tárgyra is.

“Ez megnyilvánul például abban, ahogyan a kutyák és a gyerekek reagálnak olyan gesztusokra, amikor egy tárgy helyzetét mutatjuk meg nekik. A gyerekek már nagyon korán úgy értelmezik a gesztust, hogy a tárgyra mutatunk, míg a kutyák a mutatást irányjelzésnek veszik. Vagyis a jelzést adó szándékától függetlenül a térbeli jelzések eltérően képződnek le” – magyarázza Ivaylo Iotchev, az Ethology című folyóiratban megjelenő tanulmány első szerzője.

Tovább »

Forrás: egeszsegkalauz.hu

...

Több mint 60 évvel a szovjet Lajka kutya űrutazása után egy olyan roboteben dolgoznak, amely mentális segítőtárs lehet az űrhajósok számára.

A Földet elhagyó és bolygónk körül pályára álló élőlény Lajka kutya volt. A szovjet Szputnyik–2 műhold fedélzetén 1957. november 3-án indították útnak, és bár az állat élete tragikus véget ért, sikerült bebizonyítani: az élő szervezet kibír egy startot, valamint az űr mikrogravitációját.

Most úgy tűnik, hamarosan ismét lehet egy Lajka kutya az űrben, igaz, ezúttal már nem egy valódi állatról beszélhetünk. A négylábú egy mesterséges intelligenciával megtámogatott robotkutya lenne, és az ember társául szolgálhat az űrutazások során. Emellett megfigyeli az űrhajósok egészségi állapotát, illetve rendelkezésre állhat bizonyos vészhelyzeti események elhárításánál is.

Tovább »

Forrás: hvg.hu

...

Már hatályon kívül helyezték az úgynevezett pitbulltörvényt, amely fajtájuknál fogva fokozottan veszélyes, valamint veszélyesnek minősített ebeket különböztetett meg. A szabályozást még 2010-ben elkaszálta az Alkotmánybíróság.

Napjainkban tehát nincsenek született veszélyes ebek, ugyanis a települési jegyző kérelmére kutyát csak egyedileg minősíthet veszélyesnek az állatvédelmi hatóság.

Sajnos rendszeresen lehet olvasni horrorisztikus kutyatámadásokról. Idén januárban például kóbor kutyák martak halálra egy bukaresti nőt, akit néhány hónappal korábban ugyanazon a környéken már megtámadott egy kutyafalka. Tavaly nyáron pedig a Tennessee állambeli Seymour városában két nagy testű rottweiler támadt egy idős nőre, aki belehalt a harapásokba.

Tovább »

Forrás: index.hu

...

Idén hosszúra nyúlnak a meleg napok, de hamarosan beköszönt a hideg, fagyos idő, ám előtte érdemes elgondolkodni néhány általános elővigyázatossági intézkedésen kedvencünk számára a tél egészségesen és biztonságosan történő átvészeléséhez. Kezdődjön mindez egy, a tél beállta előtt végzett állatorvosi vizsgálattal, melynek során a kutya általános egészségi állapotát ellenőrzik, valamint kiszűrhetnek meglévő betegségeket is.

A megfelelő ápolás is fontos része a téli hónapokban az egészség megőrzésének, a nehéz és csapzott szőrzet nem nyújt megfelelő védelmet a kutya bunda alatti bőrének a szélsőséges hideggel szemben. Ha az állat sok időt tölt a szabadban, rendszeresen ellenőrizzük a fülén és mancsán az esetleges fagyásnyomokat. A tél során fontos a talppárnák közötti szőr lenyírása, hogy a lábujjak között minél kevesebb jég tudjon összegyűlni.

 

Tovább »

 

Forrás: hellovidek.hu

...

Ha ki szeretnénk számítani a kutyánk „valódi életkorát”, szorozzuk meg héttel a születése óta eltelt évek számát – szól a régi módszer, de kérdés, vajon jó eredményt kapunk-e.

Sajnos, ez nem ilyen egyszerű – mondják a szakértők. Egyrészt, mert ez fajtánként eltérő, másrészt azért, mert négylábú barátaink eltérő ütemben öregszenek, mint mi. Például míg az emberek tizenévesen, addig a kutyák általában hat hónapos korukban mennek át a pubertáson.

Kétévesen felnőttek

– A kutyák gyorsabban érnek, mint mi – mondta dr. Naomi Harvey, a Nottinghami Egyetem tudósa a Daily Mail-nek. A 7:1 arányt vitatva, hozzátette: – Sok egyéves kutya eléri a teljes testmagasságát, és a legtöbbjük átmegy a pubertáson, vagy annak a vége felé közeledik, tehát határozottan nem egy hétéves gyerek érettségének felel meg!

 

Tovább »

 

Forrás: blikk.hu

...

A kisebb termetű kutyák akár kétszer olyan hosszú életet is élhetnek, mint nagyobb társaik.

 

Az ELTE etológusai 15 000 kutya adatai alapján megállapították, hogy a nagyobb kutyáknál hét-nyolc éves kor körül kezdődik a viselkedéses öregedés, míg a kisebb kutyáknál csak tíz-tizenegy éves korban, ugyanakkor a nagyobb testűeknél lassabb a hanyatlás üteme, mint a kisebb testűeknél. A különböző fajtájú kutyák átlagos élettartama akár kétszeres különbséget is mutathat. Az óriás termetű kutyák átlagosan hét évig élnek, míg a kicsik tizennégy évig. A GeroScience című szaklapban megjelent tanulmányukban az ELTE Etológia Tanszék kutatói azt vizsgálták, hogyan függ össze a kutya mérete és az öregedési folyamata.

 

Tovább »

 

Forrás: greendex.hu

...

A kutya mérete befolyásolja az élethosszt. A termet azonban meglepő módon még arra is kihat, hogy mikor kezdődik az állat öregedése, illetve az milyen ütemben zajlik.

Nemcsak a kutya élethosszát, hanem a kognitív hanyatlásának folyamatát is befolyásolja, hogy mekkora a testmérete. Ezt derítette ki az ELTE Etológiai Tanszékének friss kutatása.

Turcsán Borbála posztdoktori kutató az InfoRádióban beszélt a részletekről.

Ezek a legkorábban, ám leglassabban öregedő fajták

A szakértő szerint a legkisebb és legnagyobb testű kutyákat érinti leginkább a viselkedéses öregedés. „Az óriási, 30 kilogramm fölötti állatoknál két-három évvel korábban indul be az öregedéssel járó viselkedésváltozás, viszont ennek sebessége lassabb, mint a kistermetű állatoknál. Lényegében előbb-utóbb találkoznak" – mutatott rá a kutató.

 

Tovább »

 

Forrás: hazipatika.com

...

Ahányféle kutyus, annyiféle szeretetnyelv – íme, a legegyértelműbb jelek!

„Vajon tényleg önmagamért, vagy csak az étel miatt szeret?” Aki kisállattulajdonos, legyen szó kutyáról vagy macskáról, gyakran felteszi magában a kérdést, ami az elmúlt évtizedekben a tudósokat sem hagyta nyugodni.

Ami a kutyákat illeti (a macskák szeretetnyelvéről itt olvashatsz bővebben), a kutatók esetükben mágneses-képrezonancia (MRI) vizsgálatok segítségével igyekeztek választ találni a sokakat foglalkoztató kérdésre. Az agyi aktivitást elemző felmérések során pedig kiderült, hogy a gazdi illata sokkal jobban foglalkoztatja az ebeket, mint bármely más illat, beleértve az ételt is. Sőt, a legtöbb vizsgált eb az embertől jövő dicséretre vagy a gazdi hangjára jobban reagál, mint a jutifalatra, illetve néhányan egyformán reflektáltak mindegyikre. Dióhéjban tehát a kutyák a tudomány szerint is szeretnek bennünket, és nem félnek ezt a lehető legkülönfélébb módokon kifejezni.

 

Tovább »

 

Forrás: noklapja.hu

...

Kik törődnek jobban a kedvenceikkel? A kutya- vagy macskatulajdonosok? Erre kereste a választ egy új, három európai országban végzett felmérés, és úgy tűnik, előbbi csoport győzedelmeskedett – de azért nem ilyen egyszerű a képlet.

 

A Koppenhágai Egyetem szakemberei által vezetett vizsgálat keretein belül három ország – Dánia, Ausztria és az Egyesült Királyság – lakossága körében igyekeztek felállítani egy reprezentatív mintát.

 

Az alanyok olyan kérdéseket kaptak, mint hogy mennyire kötődnek érzelmileg a házi kedvencükhöz, és hogy miként viszonyulnak az állatorvosi ellátáshoz – például, hogy fizetnek-e egészségbiztosítást az állatok után.

 

Tovább »

 

Forrás: hvg.hu

...

Van egy egyértelmű jele annak, ha a kutyád egyáltalán nem tekint téged falkavezérnek. És azt is elmondjuk, hogy ez miért baj.

 

A PureWow magazinja megkérdezte a kutyapszichológiával foglalkozó szakembert, Cesar Millant, a kutyasuttogót, hogy mi az első számú jele annak, ha a kis kedvencünk nem tekint minket falkavezérnek. A szakértő elárulta a TOP1 jelet, illetve további jelekre is felhívta a figyelmünket, amik komoly jelzések lehetnek arra vonatkozólag, hogy valamit eléggé elrontottunk a kutyánk nevelésében.

 

Jelek

A szakértő szerint a leggyakoribb jele annak, hogy a kutyád nem tisztel téged és nem tekint falkavezérnek az, ha kérés nélkül rád ugrik.

 

További gyakori jelei kölyökkorban:

- előtted sétál

- erőszakos ugatással követel dolgokat

- öt másodpercig vagy tovább tart, mire reagál egy parancsra

 

Tovább »

 

Forrás: in.hu

...

Egy négylábú társ rengeteg örömet és jókedvet hozhat az életünkbe, a háziállatok tartásának ráadásul számos egészségügyi előnye is van. Ha kutyát szeretnénk, sok szempontot érdemes figyelembe venni – például az életmódunkat, a lakhelyünket és a személyiségünket is.

 

Természetbarátoknak

Akik szeretik a természetjárást, sokat mozognak, és sok időt töltenek a szabadban, érdemes olyan fajtát választaniuk, amelynek kifejezetten nagy a mozgásigénye. Sétálni, a szabadban lenni szinte minden kutya szeret, de a komolyabb erőpróbákra a középtermetű állatok a leginkább vevők, mint a rotweilerek, a labradorok, a border collie-k, az angol és ír szetterek, a német juhászok, a pointerek, valamint a dalmaták.

 

Gyerekbarát fajták

Akinek kisgyerek van a családjában, annak a legjobb gyerekbarát fajtát választani, aki a kicsinek is társa lehet. A boxer és a beagle imád kisgyerekekkel játszani, de a labradorok és a bernáthegyik is rajongva szeretik a kisebb és nagyobb korú gyerkőcöket.

 

Tovább »

 

Forrás: hazipatika.com

...

A legmagasabb szintű tudás elsajátítására van lehetőség a kutyatartással kapcsolatban az Állatorvostudományi Egyetem mesterkurzusán - írják az egyetem honlapján.

A kurzus célja, hogy az egyetem és partnerei által biztosított egyedülálló szakmai háttér segítségével a résztvevők megismerkedjenek a kutyaanatómiával, betegségekkel, viselkedészavarokkal, a megfelelő takarmányozással. Elméleti és gyakorlati tudást lehet elsajátítani a kutyatámadás megelőzésével, a harapás ellátásával, valamint az értesítendő szervekkel kapcsolatban.

Áttekinthetik a kutyakiképzési módszereket és azok pszichológiai hátterét, a kutyatartásra vonatkozó jogi rendelkezéseket, az ember- és állatvédelem összefüggéseit, emellett képesek lesznek hatékonyan és asszertíven kommunikálni a kutyatartókkal és a kutyát nem tartókkal egyaránt.

 

Tovább »

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

...

A legtöbb kutya szereti a hasát, ez tény. Mint ahogy az is, hogy sosem mond nemet egy-két finom falatra, és hiába falta be a tálja teljes tartalmát, még akkor is marad hely egy kis nasinak. De vajon mit jelenthet az, ha a kutyád állandóan csak enne, és úgy tűnik, mintha folyamatosan éhes lenne? Vigyázz, mert előfordulhat, hogy kedvenced az orrodnál fogva vezet!

Valóban éhes?

Sok gazdi automatikusan a tápos vagy a jutalomfalatos zacskó után nyúl, amint kedvence előadja a “mindjárt éhen halok” világszámot, anélkül, hogy végiggondolná, vajon az állat tényleg éhes lehet-e.

Persze előfordulhat, hogy ez a helyzet, ha például nem megfelelő eleséget kap. Amennyiben ugyanis nem ügyelsz rá, hogy kedvencedet a Petgurunál kapható N&D tápokkal vagy más, hasonlóan jó minőségű, teljes értékű eledellel etesd, akkor lehet, hogy az állat tényleg éhes.

Tovább »

Forrás: femcafe.hu

...

Egy kutya nemcsak az ember legjobb barátja, hanem egy érző, társaságot kedvelő lény, amelynek boldogsága közvetlenül kapcsolódik az életminőségéhez. Cikkünkben bemutatjuk azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek garantáltan boldoggá teszik a négylábú barátot.

1. Gazdag és kiegyensúlyozott étrend

A kutya táplálkozási igényei sokkal bonyolultabbak, mint gondolnánk. Ahogy az emberek számára különféle diéták vannak – mint például a paleo, a ketogén vagy a vegán –, illetve temérdek táplálék-kiegészítővel támogathatjuk a szervezetünk működését, úgy a kutyák számára is elérhetőek specifikus készítmények:

 

Probiotikumok és prebiotikumok: ahogy az emberek, úgy a kutyák emésztési rendszere is jól reagál a probiotikumokra és prebiotikumokra. Ezek nemcsak az állat emésztését segítik, hanem az immunrendszerét is erősítik.

 

Tovább »

 

Forrás: velvet.hu

...

Szinte mindig éberen figyelnek a kutyák az emberi hangokra, derül ki az ELTE friss kutatásából.

Egészen meglepő megállapításra jutott egy 13 kutyával végzett vizsgálat: úgy tűnik, még álmukban is figyelnek az emberi és más kutyáktól eredő hangokra – ez pedig az első bizonyíték a kutyák alvás közbeni, komplex hallási folyamatára vonatkozóan.

A tanulmányt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai jegyzik, megállapításaikat pedig a Scientific Reports folyóiratban publikálták néhány napja.

A vizsgálatokhoz a kutyákat olyan eszközökre kötötték, amelyek mérni tudják az állatok agyhullámait az egyes eseményekhez kapcsolódóan. Ezt követően emberi és kutyahangoknak tették ki őket, miközben ébren voltak, valamint álmosak voltak, vagy már teljesen elaludtak.

Tovább »

Forrás: hvg.com

...

Bizonyos kutyafajták nemcsak megtűrik maguk mellett a gyerekeket, de kifejezetten élvezik a társaságukat. Mutatjuk, kikről van szó!

A család négylábú tagját kiválasztani nem egyszerű döntés, főleg nem akkor, ha gyerek is van a képben. Mert bármennyire is tudatosan neveljük csemeténket arra, hogy bánjon egy házi kedvenccel tisztelettel, a kutyán is múlik, hogy mennyire viseli jól az aprónépek közeledését. A jó hír az, hogy vannak fajták, akiket kifejezetten családbarátként emlegetnek viselkedésük és intelligenciájuk miatt, mutatjuk, kik ők. Azonban, mielőtt úgy ítélnéd meg, hogy mindenképp szükséges kutya a házhoz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket…

 

Tovább »

 

Forrás: nlc.hu

...

Az ebek jellemzően elásnak csontokat és egyebeket – ami őseik esetében még érthető volt, náluk kevésbé. Milyen okai lehetnek annak, ha manapság egy kutya eltemet valamit?

A csontok és egyebek elásása egy kedvtelésnek tűnik az ebek részéről - történetesen a viselkedés vad elődeikre és farkas őseik is jellemző.

Napjainkban azonban a legtöbb modern kutyának nem kellene eltemetnie az eledelét – de akkor vajon miért teszi?

Lássuk a három legvalószínűbb okot, amiért kedvencünk megpróbál „temetőt alkotni” az otthonunkban.

1.Gyors elraktározás

A kincsnek tartott dolgok elásása a természetes gyors tárolásra szolgál más állatoknál, például farkasoknál, prérifarkasoknál és vörös rókáknál, azért, hogy később rendelkezésükre álljon az elásott élelem. Ez gyakori viselkedés számos madár- és emlősfajnál.

A kutyafélék is szórványfelhalmozók, ami azt jelenti, hogy elrejtik a dolgokat későbbi fogyasztás céljából az egész területükön.

 

Tovább »

 

Forrás: nice.hu

...

Sok ember gyerekkori álma, hogy egyszer majd lesz egy saját kutyája, így érthető, ha hosszú hónapok, évek, akár évtizedek várakozása után a lehető legtökéletesebb kutyatársra vágyik. A tenyésztők méregdrágán kínálják a fajtatiszta kedvenceket, eközben a menhelyek tele vannak kóbor, elhagyott, szaporítóktól elvett fajtatiszta, de többnyire keverék kutyákkal. Honnan válasszon, aki szeretne egy kutyabarátot? Mindkettő mellett és ellen szólnak érvek...

Amikor meglátunk egy utcán kóborló kiskutyát, a szívünk megszakad, legszívesebben hazavinnénk. Ám miden gazdátlan állatot nem hurcolhatunk az otthonunkba, nemcsak azért, mert ennyi hely a világon nincs, hanem, mert egészségügyi kockázatot is rejt magában. Az állatvédő szervezetek, menhelyek mégis megteszik, ám mindegyik kapacitása végefelé jár, ahogy férőhely, úgy fenntartási költségek tekintetében is.

 

Tovább »

 

Forrás: life.hu

...

Ezeknek a kutyaszokásoknak a magyarázatát érdemes ismernie minden gazdinak.

A te kutyád is csinál néha olyan dolgokat, amiket egyáltalán nem értesz? A kedvencek hajlamosak mindig meglepni a gazdit valami furcsasággal, ami vicces vagy akár bosszantó is lehet, de bármit is tesznek, érdemes utánajárni a magyarázatnak.

A kutyusoknak vannak kölyökkorban berögzült és később, a gazdival való együttélés során elsajátított szokásaik, és olyanok is, amik különböző, akár egészségügyi problémákat is jelezhetnek.

Furcsa kutyaviselkedések magyarázata

A következő szokatlannak vélt kutyaviselkedéseket jó, ha ismeri a gazdi. És nemcsak azért, hogy tudja, mit miért csinál a négylábú, hanem azért is, mert néhányukkal üzennek az embereknek. Kattints a képekre, és olvasd el a furcsa szokások magyarázatát!

Tovább »

Forrás: femina.hu

...

Ma van az elveszett állatok világnapja. Ezeket a sorokat olyasvalaki írja, aki az utóbbi tizenöt évben négy elveszett állatot talált meg (illetve néhányat még gondozott átmenetileg), elsősorban azonban önmagát találta és tanulta meg ebben a másfél évtizedben. Nincsenek illúziói, van néhány tanulsága, milliónyi története és négyszer négy láb, amely már csak álmában kacsázik ugyan körülötte, mégis része a mindennapjainak. És elsősorban végtelen hálája van: mert az évek során rájött, hogy elveszni akkor is könnyű, ha azt hiszi, nagyon is a helyén van – és a megmentettről könnyen kiderülhet, hogy valójában ő a megmentő.

Hogy senki sem tökéletes – én sem

Amekkora közhely, akkora súlya van ennek a bölcsességnek – egy mentett állat esetében legalábbis biztosan. Mert aki befogad, annak tisztában kell lennie azzal, hogy egy kutyának nemcsak a jövőjét, hanem a múltját is be kell fogadnia. És ez nem mindig könnyű: a legritkább esetben kapunk filmekből ismert tökéletességet.

 

Tovább »

 

Forrás: wmn.hu

...

Nem egy családi filmben, animációban köszönt vissza téma, miszerint a házikedvenc megörököli rangos gazdija temérdek vagyonát, és a kalandok, melyek rá várnak, a legkedvesebb történetekben bontakozna ki, sok mókával, tanulsággal, akár életreszóló leckével nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Talán mondanunk sem kell, hogy minden mese alapja a valóság, és igen, van hasonló eset a való világban is. Évek óta keringenek történetek egy Gunther nevű németjuhász kutyadinasztiáról, amely 1992-ben egy gazdag grófnő vagyonát örökölte. Sokan úgy vélték, az egész csak egy átverés, egy kibúvó az ingatlan-üzleti kötelezettségek alól. De az igazság erről a milliomos kutyáról sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik.

 

Tovább »

 

Forrás: filantropikum.com

...