Kutyás cikkek

Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az egyetem szerdai közleményében emlékeztetnek arra, hogy az embereknél összefüggést mutat a különböző kognitív tesztek teljesítménye, vagyis akik jobban teljesítenek egy képességet mérő teszten, általában más képességekben is sikeresebbek.

Az emberi kognitív képességek hierarchikus struktúrában szerveződnek, a hierarchia tetején az úgynevezett általános kognitív faktor, a g faktor áll. Ez az intelligencia egyik alappillére, magában foglalja és befolyásolja az összes alá tartozó kognitív készséget, és kapcsolatban van a tanulmányi, az akadémiai, illetve a munkahelyi sikerességgel és előrejutással is.

Tovább »

Forrás: life.hu

...

A szója emberi fogyasztásával kapcsolatban is számos sztereotípia él a köztudatban, így sokan ódzkodhatnak attól, hogy a kutya tofut kapjon. Bizonyos szempontból van is alapja az aggodalmuknak.

A növényi alapú étrend fontos része lehet a tofu, ami nem véletlen. A szójababból nyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készült „szójababsajt”, azaz tofu rendkívül egészséges, koleszterinmentes fehérjeforrás. Egyes receptekben tökéletes alternatíva a hús vagy éppen a sajt kiváltására. De ha korábban mindenevőként beleütöttél egy tojást a lecsóba, az is helyettesíthető morzsolt tofuval.

Aki kutyával él együtt, az tudja, hogy milyen mellette főzni és enni. A legtöbb eb profi az ételekért való könyörgésben és az ahhoz passzoló éhező, panaszos tekintet produkálásában. Tofuval készült étel esetén azonban joggal merülhet fel benned a kérdés: ehet-e egy kutya tofut? Hasonló dilemma ez, mint hogy ihat-e növényi alapú tejet egy macska.

Tovább »

Forrás: prove.hu

...

Az ember legjobb barátja nemcsak játékossággal és szeretettel kedveskedik gazdájának, de néhány példány kivételes intelligenciájával is ámulatba ejti az embert.

Régóta tudjuk, hogy a kutya az egyik legokosabb állat, és nem véletlenül lett az ember legjobb barátja.

Szakértők jó ideje azt is vizsgálják, hogy van-e különbség az egyes kutyafajták intelligenciája között. Bizony van, és a legokosabb kutyafajtákból kiváló munka- és segítőkutyák is lehetnek.

Végtelen sok okunk van rá, hogy rajongásig szeressük a kutyánkat. Az ember legjobb barátja nemcsak hűségességével, de játékossággal és rengeteg szeretettel is kedveskedik gazdájának, néhány példány pedig kivételes intelligenciájával is ámulatba ejti az embert.

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

A macskák esetében a bajusz jelenléte teljesen nyilvánvaló. A hatalmas szálak a cicák megjelenésének egyik legszembetűnőbb jellemzői, funkciójuk pedig gazdik és laikusok számára is egyértelműek. De mi a helyzet a kutyákkal? Íme minden, amit érdemes tudnod a témával kapcsolatban.

A kutyának van bajsza?

Butuskának tűnhet a kérdés, ám valahol érthető, hiszen az ebek esetében a bajusz kevésbé feltűnő. Ráadásul ellentétben a macskákkal, minden kutyánál teljesen máshogy néz ki, attól függően, milyen fajtájú és genetikájú az állat. Néhány kutyafajtánál dús, hosszú bajuszt találhatunk, míg másoknál rövidebbet, vagy akár göndört.

A kutya bajsza tudományos nevén vibrissae, magyarul vibrissza. Ezek speciális szőrszálak, amelyek a kutya szemei felett, az arcán, az orránál és az állán nőnek. A kutya szőrzetéhez hasonlóan keratin alkotja, a bajusz töve azonban szélesebb, maga a szőrszál pedig vastagabb és rugalmasabb, mint a rendes kutyaszőr.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

Biztos láttál már kutyáknál ilyet - de tudod, mit jelent?

A kutyák tekintete gyakran rendkívül emberi. De nemcsak az arcuk beszédes, hanem testbeszédük is. A szőrös négylábúak viselkedése elképesztően fejlett, és olyan érzéseket is meg tudnak élni, mint az izgatottság, az öröm vagy a szorongás.

A parkban minden kutya más és más pozícióban játszadozik. Ha nem akarjuk elkerülni az esetleges konfliktusokat, érdemes tisztában lenni azzal, mit is éreznek közben.8 fogós kérdés a négylábúak viselkedésérőlAhhoz, hogy felelős gazdi legyél, elengedhetetlen megérteni kutyusod testbeszédét. A következő gesztusokat már biztosan te is láttad rajtuk, azt azonban nem biztos, hogy tudod, mit is akarnak jelezni vele. Kvízünkben most letesztelheted, mennyire ismered a szőrös négylábúak kommunikációját!

Tovább »

Forrás: femina.hu

...

A kutyák ma már főként társállatok, egy részük azonban rendőrök, katonák, tűzoltók mellett dolgozik és kockáztatja az életét minden nap. Az alábbiakban igazi hősöket mutatunk.

Nagyon jó példa erre Sultan, akit rendőrök és tűzoltók kísértek utolsó útjára. A 13 éves német juhászkutya volt az amerikai Yarmouth első rendőrkutyája.

Tízéves pályafutása alatt Mike Vogel rendőrrel együtt több tucat gyanúsítottat fogott el.

Amikor Vogel 2012-ben Floridába költözött, Sultan nyugdíjba vonult, és egy másik rendőrhöz, Shane Stevensonhoz költözött. Hat hónappal később Sultan rohamot kapott, egy idő után nem tudott enni vagy felállni sem. Gazdája az altatás mellett döntött.
A hős kutya díszkíséretet kapott

Ám az út az orvoshoz nem akárhogy zajlott: Maine állam minden tájáról érkeztek rendőrök és tűzoltók, hogy leróják tiszteletüket a hős kutya előtt. A járőrkocsik villogó lámpákkal kísérték Stevenson furgonját az utolsó mérföldön át a Yarmouth-i Állatorvosi Központig. A rendőrök közül sokan még egyszer utoljára megsimogatták Sultant, aki a kezükhöz emelte fekete orrát, hogy jól megszaglássza őket.

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a nemzetközi szövetség tagjaként azt szeretné, hogy minél több vakvezető kutyát képezzenek a világon, hiszen a vakvezető kutyák nagyobb függetlenséget biztosítanak a látássérült emberek számára. Ma, a vakvezető kutyák világnapján ezeket a csodálatos társakat ünnepeljük, akik segítenek gazdáiknak biztonságosan közlekedni, beilleszkedni a társadalomba és közben rengeteg szeretetet adnak.

A vakvezető kutyák száma a legmagasabb a segítőkutyák között. A nemzetközi szövetség adatai szerint több vakvezető kutya van a világon, mint bármely más segítőkutya.

Világszerte csökkent a vakvezető kutyák száma

2023-ban 19 557 vakvezető kutya dolgozott világszerte. Számuk kis mértékben csökkent a 2022-es 20 281-es létszámhoz képest. A visszaesés oka a Covid-világjárvány, hiszen azóta csökkent a kiképzett kutyák száma. Tapasztalataik szerint Magyarországon nem volt ilyen csökkenés, a Baráthegyiek munkáját is nehezítette a világjárvány, azonban folyamatosan tartották, hogy évente 15 kutyát adnak át látássérült igénylőiknek.

Tovább »

Forrás: magyarallatvedelem.hu

...

Kutyáknál a dominancia nem személyiségjegy, hanem kizárólag két egyed egymáshoz való viszonya, és az ő világukban rendkívül hasznos. Ha az embert próbálná dominálni, ott vér folyna. Ilyen alapon a falkavezér is értelmezhetetlen fogalom az eb és a gazda vonatkozásában.

A domináns kutya gyakran szóba kerülő fogalom, persze főként kutyás körökben: ezzel magyarázzuk, ha legjobb barátunk magasról tesz arra, éppen mire utasítjuk vagy mit várunk el tőle. Mintha „csakazértis” feszegetné a határait, az ember azon gondolkozik, hogy ebben a kapcsolatban vajon ki a főnök, ki a falkavezér. Sőt, azt is mondják, hogy az utcán is számos konfliktus forrása, sok bunyó a dominanciával összefüggésben tör ki.

Két idegen eb találkozik, előadják a szokásos koreográfiát orr-fenék-orr-fenék csatlakozással, majd az egyik a másik nyakára, vállára fekteti az állát, esetleg két mellső lábával támaszkodik fel a hátára. Közben csóválja a farkát, a gazdik mosolyognak, hiszen emberi értelmezésben cukin játszani hívja az új pajtit.

Tovább »

Forrás: 24.hu

...

Attól függ, hogy honnan nézzük…

Ha az ebek és a gazdik közötti kötelék és kommunikáció szempontjából nézzük, mindenképp jó, ám ha az egészséget vesszük alapul, nem feltétlenül – vagyis nem minden esetben. Bár a kutyák az ember szoros közelségében élnek, mégis merőben eltérő életmódot folytatnak: azokat a „falatokat” sem vetik meg, amit mi semmi pénzért nem emelnénk a szánkhoz, nem mosnak fogat és hát az altestük sem a szappantól válik tisztává…

Képzeljük el, hogy épp most tartunk haza egy kimerítő munkanap után, és semmi másra nem vágyunk, csak hogy hazaérjünk, ahol mindig van valaki, aki szó szerint kiugrik a bőréből, miután belépünk az ajtón. Buksi farka oda-vissza jár örömében, és persze a hatalmas kutyapuszi sem maradhat el – kell ennél felemelőbb fogadtatás?

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

Amikor egy kölyökkutya először figyel fel a farkára, elkezd játszani vele, és a kutya akkor is kergetheti a farkát, amikor izgatott vagy játszani szeretne. De milyen okok állhatnak még a farokkergetés mögött. Ezeket gyűjtötte össze cikkében az Egészségkalauz.

Előfordulhat, hogy jutalmazásnak fogja fel a kutya, ha nevetünk azon, hogy kergeti a farkát. Mivel megerősítésként értelmezi a reakciónkat, így még többet fogja csinálni. Előállhat viszont az a helyzet is, hogy az eb szimplán unatkozik, és ezért csóválja a farkát. Mivel a kutyának megfelelő mennyiségű ingerre van szüksége, ami kielégíti fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit. Ha ezek a szükségletek nem teljesülnek, a kutyák unatkozni kezdenek és egy ilyen pótcselekvésbe kezdenek, mint a farokkergetés, olvasható a cikkben.

Szintén farokkergetést idézhet elő a hosszú ideig fennálló stressz és a szorongás. De akár betegség vagy fizikai probléma is állhat a háttérben. A teljesség igénye nélkül bűzmirigy gyulladás, irritált végbél, paraziták, bolha- vagy kullancsfertőzés, egyéb fájdalmak esetén is kergetheti a farkát a kutya.

Tovább »

Forrás: 24.hu

...

A kutya hű társad és a legjobb barátod lesz élete végéig, ehhez viszont nemcsak az elengedhetetlen, hogy megismerd őt, hanem az is, hogy dolgozz azért a kapocsért, ami boldoggá és elválaszthatatlanná tesz titeket egy örök életre.

Az első és legfontosabb lépcső a bizalom kiépítése, ez azonban nem megy egyik napról a másikra, főleg akkor nem, ha egy menhelyről örökbefogadott és/vagy az előző életéből kimentett kutyusról van szó.

A boldogságotokhoz és az annak alapját adó bizalom kiépítéséhez a következőkre lesz szükség: akaratra, vagy inkább igényre, hogy meg akard ismerni a négylábú barátodat, rengeteg pozitív megerősítésre, és sok közösen eltöltött időre játék, tanulás és élmény (pl. kirándulás) formájában.

Tovább »

Forrás: player.hu

...

A kutyákkal töltött minőségi idő jelentősen csökkentheti a ­stresszt, a szorongást és a depressziót.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyával való játék és sétáltatás során az EEG alfa-agyhullámokat észlelt, ami az ellazult ébrenlét állapotát tükrözi. Az uszkár simogatása és masszírozása a béta-agyhullámok növekedését eredményezte, ami fokozott koncentrációval jár.

Nem meglepő

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kutyákkal való interakciók „erősebb relaxációt, érzelmi stabilitást, figyelmet, koncentrációt és kreativitást aktiválhatnak azáltal, hogy elősegítik a fokozott agyi aktivitást”. A dél-koreai Konkuk Egyetem kutatói 30 ember agyi aktivitását vizsgálták elektroencefalográffal (EEG), miközben egy négyéves uszkárral foglalkoztak. A résztvevők a kutyával való játék, etetés, simogatás, sétáltatás és masszírozás mellett fényképezték és ölelgették is – írja a Sky News.

Tovább »

Forrás: boon.hu

...

Nem mindegy, hogyan viselkedsz egy ilyen helyzetben – mutatjuk, mire fontos odafigyelned.

A kutyákat elméletileg kevés kivételtől eltekintve csak pórázon lenne szabad sétáltatni. Ennek ellenére gyakori jelenség, hogy szabadon mászkáló, a gazdájuktól messze eltávolodó ebek egyszer csak ott teremnek mellettünk. Amikor egy idegen kutya szalad oda hozzád, fontos, hogy megőrizd a nyugalmad, és tudd, hogyan kell helyesen reagálni a váratlan helyzetre. Noha az esetek nagy részében barátságos négylábúakról van szó, akik csak egy kis plusz simogatást szeretnének, jobb a biztonság.

Tedd & ne tedd

Maradj nyugodt és csendes: Ne mutass félelmet vagy pánikot, mivel ez stresszt okozhat még egy egyébként barátságos kutyánál is. Fontos az is, hogy amikor megpillantod a gazdáját, ne kezdj el kiabálni; akkor sem, ha egyébként teljesen jogos a felháborodásod.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat – derült ki a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányból, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák agyi válaszait vizsgálva mutatták ki, hogy a látszat ellenére a kutyák nemcsak, hogy értik a tárgyszavak jelentését is, de az ezt támogató agyi és mentális folyamatok hasonlóak ahhoz, mint amelyeket az embereknél tapasztalnak.

A kutyák nemcsak egy tanult viselkedéssel reagálnak a szavakra, hanem valóban értik a jelentésüket – összegezte a vizsgálat eredményeit Boros Marianna, az ELTE Etológia Tanszéken működő Neuroetológiai Kutatócsoport kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A szakértő szerint a kutyák nemcsak a kontextus alapján találják ki, hogy mire vonatkozhat egy-egy szó, hanem a szavak hallatán előhívnak egy emléknyomot, egy úgynevezett mentális reprezentációt.

Tovább »

Forrás: hamuesgyemant.hu

...

A kutyákat ugyanolyan mértékben érintheti az időskori demencia, mint az embereket. Viszont esetükben nehezebb észrevenni a tüneteket, hiába nincs nagy eltérés, hiszen a betegség természete ugyanaz. Mik a kutya demencia tünetei, mire figyeljünk kedvencünk esetében? És mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy a kutyánk a demencia jeleit mutatja?
Miért nehezebb észrevenni a kutya demencia tüneteit?

Amikor egy kutya öregszik, a fizikai aktivitása ugyan csökken, de a memória romlását nehezebb kimutatni. Az agyban végbemenő változásoknak nincsenek nagyon feltűnő jelei. Hiába gondos a gazdi, de egy idős kutyának már nem feltétlenül tanítunk új trükköket vagy parancsszavakat, elég az, amelyeket kiskorában megtanult és azóta alkalmaz. Így kevesebb a felület, amelyen megmutatkozhatna, ha baj van.

“Kutyáknál a demenciát speciális vizsgálattal lehet megállapítani, az életkorral előre haladva náluk is gyakrabban fordul elő. 11 éves kor felett 28, míg 15 év felett 68 százalék az esély arra, hogy legalább egy tünet megjelenik” – nyilatkozta Kubinyi Enikő etológus a 24.hu-nak.

Tovább »

Forrás: hovege.hu

...

Ha egy kutyás az ágyában alvó kedvencéről beszél, nem csak azok néznek furcsán, akik nem tartanak állatot. A kutyatartókat is megosztja a kérdés, hogy vajon van-e helye az ágyban a család négylábú tagjainak.

- Kutyások és kutyatartók, de még gazdik is vitatkoznak azon, jó ötlet-e a kutyával aludni.

- Pro és kontra érvek egyaránt léteznek azzal kapcsolatban, hogy bejöhet-e a kutyus az ágyba.

- A döntést a gazdi hozza meg, és az nem is tartozik másra.

Azt, hogy a kutya az ember legjobb barátja, régóta tudjuk, az utóbbi évtizedekben viszont még ennél is közelebb kerültünk kedvenceinkhez. A kutyákra a legtöbb gazdi ma már családtagként tekint (változik az elnevezés is: egyre inkább társállatról beszélünk), és a korábban bevett alá-fölé rendeltségi viszony helyett inkább partnerségben gondolkodunk a kapcsolatról. Azon törjük a fejünket, mi mindent tehetnénk még meg kedvencünk kényelméért és jóllétéért.

Tovább »

Forrás: noklapja.hu

...

Kis odafigyeléssel elkerülhetők a problémák, a kutya és a gazdi is egészséges marad. A kutyák kivételes társak, egyre több helyen családtagnak számítanak, azonban fontos tudni, hogy bár ritkábban, de bizonyos betegségeket átadhatnak az embereknek. Ezek a betegségek általában elkerülhetők megfelelő higiéniai intézkedésekkel és gondos állatorvosi ellátással. Ismerjük meg ezeket a betegségeket és hogyan lehet megelőzni őket.

Veszettség: Ha valakit megharap egy kutya, akkor feltétlenül meg kell bizonyosodni arról, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, ha nem, akkor a betegséget az ember is elkaphatja. Viszonylag ritkán fordul elő, de emiatt célszerű távol maradni az ismeretlen kutyáktól.

Férgek és paraziták: A kutyák parazitákat, például bolhákat, atkákat és bélférgeket is hordozhatnak. Ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, például bőrproblémákat, bélfertőzéseket vagy allergiákat okozhatnak. A rendszeres féreghajtó kezelések és a megfelelő higiéniai intézkedések (például gyakori kézmosás) segíthetnek megelőzni a paraziták által terjesztett betegségeket.

Tovább »

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

...

A puha, selymes kutyafülek látványa és simogatása is nyugtatólag hat a lélekre. Biztosan megfigyelted már, amikor elmélyültél ennek az édes testrésznek a cirógatásában, hogy némely kutyának a fülén van egy kis zsebecske a testrész tövénél.

A kutya fülén ez a kis zseb bizony nem csak a macskafélék sajátossága, egyes ebek is rendelkeznek vele. Hogy pontosan mi ez, mi a funkciója, és mely fajtákra jellemző, azt a következőkből megtudhatod.

Erre való a kutya fülén a kis zseb

Az ebek mindkét fülében 18-18 izom található. (Csak az érdekesség kedvéért, a macskákéban 32 van fülönként.) Ez lehetővé teszi számukra, hogy mozgassák a testrészt, akár egymástól függetlenül is, ami az életmódjukból adódóan igen hasznos. Míg az emberek a 20 Hz és 20 000 Hz közötti hangokat hallják, addig négylábú barátaink a 40 Hz és 60 000 Hz közöttieket érzékelik. Ez tehát azt jelenti, hogy hozzánk képest az alacsonyabb és magasabb tartományban lévő hangokat is hallják. Amire igen nagy szükségük van a veszély és a préda érzékeléséhez is.

Tovább »

Forrás: azenkutyam.hu

...

Néhány nappal ezelőtt a szokásos reggeli sétánkra indultunk Mandula kutyámmal. Amikor elhaladtunk egy néni mellett, Mandi (szokásához híven) szagmintát vett a levegőből, érdeklődve az idegen szemébe nézett, aztán ügetett tovább. Amikor már pár méterrel arrébb voltunk, hallottam, ahogy a nő halkan, de azért hallhatóan az orra alá dörmögi: rühes dög.

Összeszorult a szívem (és az öklöm is), de felszegett fejjel mentem tovább – felesleges a balhé, és Mandival sem szeretném éreztetni, hogy baj van. A Miért a kutya az ember legjobb barátja? című dokuentumfilmet és a róla szóló írásomat ennek a néninek ajánlom.

Kőrösi Máté 3 évvel ezelőtt, a Dívák című alkotásával került be a köztudatba, és mikor megkeresett, hogy dokut forgat, nem is volt kérdés, hogy látni akarom. Nem tagadom, azonnal megvett a témával: az RTL saját gyártású filmje a kutyák és az emberek kapcsolatáról, az ország legnevesebb etológusaival – örök kedvencem, Csányi Vilmos kezében a vezérfonal, a szerkesztést pedig Veress Krisztina végezte –, ráadásul a képsorokat egy macska narrálja. 

Tovább »

Forrás: wmn.hu

...

Felmerült a kérdés, hogy kutyák is kaphatnak-e Oscar-díjat. Eléggé sok eb lenne esélyes a díjra, ha az elmúlt évtizedek filmjeit nézzük.

Lehetséges, hogy egy border collie viszi el idén a show-t az Oscar-gálán. Tavaly év vége óta látható a mozikban az Egy zuhanás anatómiája című francia filmdráma. A tárgyalótermi thriller már számos díjat nyert, de öt kategóriában Oscar-esélyes is. Az Oscar-díj átadó előtti, úgynevezett jelöltek ebédjén is a film négylábú főszereplője volt a figyelem középpontjában.

Messi, a hétéves border collie kutya Pálma-díjat kapott az alakításáért a 76. cannes-i fesztiválon.

Az elismerés megmutatja, hogy az állatoknak és idomítóiknak milyen nagy jelentőségük van a filmek világában.

Tovább »

Forrás: haon.hu

...

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért dorombol a macska? Hányféleképpen morog a kutya? Elárul-e valamit a macskák arckifejezése? Ezekre a kérdésekre kutatók keresték a válaszokat, amelyek többet mondanak az emberekről, mint az állatokról, amelyek úgy tűnik, hogy alaposan kiismerték az embereket.

A kuyta érzései

Számos kutatásnak volt tárgya, hogy a kutyák mennyire képesek megérteni az embereket, de azt kevésbé vizsgálták, hogy az emberek mennyire értik a kutyákat, noha a köztük lévő kommunikáció kétirányú – erről a Washington Postnak beszélt néhány évvel ezelőtt Faragó Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusa.

Játékos morgás, fenyegető morgás

 

A budapesti egyetem etológiai tanszéke az egész világon vezető szerepet tölt be a kutyák viselkedésének kutatásában. Tanulmányozták az állatok morgását is: erről Faragó Tamás azt mondta, a kutatások általában az ugatással foglalkoznak, ami a kutyák háziasítása során jelentős változáson ment keresztül és a kommunikációjuk elsődleges módjává vált, míg a morgás a kutatók feltételezése szerint korántsem változott ugyanekkora mértékben azóta, hogy a kutyák különváltak a farkasoktól.

Tovább »

Forrás: rtl.hu

...

Te is megfigyelted már, hogy a kutyák szeme általában barnás árnyalatú? Talán nem is sejtetted soha, de ez nem véletlenül van így.

Érdekes tanulmány született

Az ember és kutya közötti szoros kapcsolat mélysége nagyon régóta foglalkoztatja a tudósokat, ezen kivételes viszony megértésére pedig különféle kutatások zajlanak folyamatosan. Négylábú barátaink hűségük, társaság iránti igényük és ragaszkodásuk miatt számos izgalmas vizsgálat fókuszává váltak, melyek terjedelmes és változatos témákat ölelnek fel, beleértve a kognitív képességeiket, viselkedésüket, egészségüket és az emberi társadalomban betöltött szerepüket. Egy ilyen elemzésnek köszönhetően derült ki például az, hogy korántsem véletlenül barna a legtöbb kutya szeme, sőt: ennek jóval érdekesebb magyarázata van, mint azt elsőre bárki is sejtené. Részletek a galériában!

Tovább »

Forrás: femcafe.hu

...

A kutyák farka sokkal inkább kommunikációra, mintsem egyensúlyozásra való. Ez az, amit egy ideje sikerült kideríteniük a kutatóknak, azt viszont még nem, hogy egyáltalán miért csóválják a kutyák farkukat. Holland tudósok most egy új válasszal álltak elő.

Azt már régóta tudják a kutatók, hogy a kutya farokcsóválása nem csupán szórakozás, hanem a kommunikációjának egy nagyon fontos eleme. Sőt, egy nemrég elvégzett kutatás szerint az állat mozgásában szinte semmilyen szerepe nincs a végtagnak. A Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet kutatói most szintén ebbe a témába ásták bele magukat, és igen érdekes megállapításra jutottak.

A The Guardian cikke szerint eredményeik azt sugallják, hogy a farok csóválása az állat háziasítása során teljesen általánossá válhatott, méghozzá azért, mert az emberek szeretik a ritmusát.

Tovább »

Forrás: hvg.hu

...

Sokan allergiások a kutyák, macskák vagy egyéb házi kedvencek szőrére, amely akár viszketést és tüsszögést is kiválthat náluk. De vajon lehetnek allergiások az állatok is ránk, emberekre?

Dr. Heather Edginton bőrgyógyász szerint igen. A szakértő azt nyilatkozta a Live Science-nek, hogy kedvenceinek az emberekhez hasonlóan lehetnek érzékenyek ételekre, bolhákra vagy környezeti tényezőkre.

Utóbbi kategóriába esik az „emberallergia” is.

A felmérések szerint a kutyák nagyjából 20 százaléka küzd valamilyen allergiával, ezek fele pedig az emberekre is érzékeny. Szerencsére azonban az emberallergiának nincsenek súlyos tünetei, leginkább csak vakarózást okoz az állatoknál.

Tovább »

Forrás: 24.hu

...